Film Kritika: Warm Bodies


USA premier: 2013. Február 1.
Haza premier: 2013. Április 11.

Rendező: Jonathan Levine
Írók: Jonathan Levine (forgatókönyv), Isaac Marion(regény)
Szereplők: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich | Teljes szereplő gárda
Műfaj: Horror | Romantikus | Vígjáték








Történet

A történet középpontjában "R", a zombi (Nicholas Hoult) áll, aki egy rajtaütéses agyvelőlakoma alkalmával hirtelen felindulásból úgy dönt, megmenti az ember Julie-t (Teresa Palmer) a vacsorává válástól. A kettejük között kibontakozó kapcsolat idővel pedig nem csak rájuk, de az egész környezetükre megmagyarázhatatlan hatást gyakorol.
 


Vélemény

Az elsők között voltam, akik kiakadtak, amikor kijött a hír, hogy nem elég, hogy szinte osztódással szaporodnak most a ROMANTIKUS könyvek zombikkal a főszerepben, de még ráadásul vizuális támadás is ér bennünket a Warm Bodies film szerepében. Azt is elmondtam, hogy attól függetlenül, hogy taszít ez a fajta kiforgatása eme "faj"-nak, meg fogom nézni ezt a filmet, habár a könyvet nem olvastam. Ez nagyban köszönhető a trailereknek és interjúknak, hiszen azokból elég jól látszott, hogy poénosabbra vették a figurát. Hála Istennek!!

A könyv rajongóinak mondanám, hogy nem kell aggódni NEM csináltak belőle paródiát, a trailerek lelőttek kb. minden vicces részt a többi a nézőre lett bízva, hogy mennyire hajlamos kiparodizálni a látottakat; én nagyon, ha van potenciál és itt volt. Nem rágták a közönség szájába idióta poénokkal, erőltetett vicces jelentekkel, hogy min nevessen, éppen annyit adtak, hogyha van egy kis humorérzéked akkor akaratlanul is beleképzeled a poént és tadamm, már vigyorogsz is, mint a jól lakott napközis. Ám ami nem teszi paródiává az az, hogy volt mondanivalója és az egyáltalán nem lett elviccelve. Ugyan ehhez a romantikus szálon át vezetett az út, de ezt nem mondanám csöpögősnek és undorítónak sem (na jó talán egy kicsit, tekintve hogy mennyi embert evett már meg zombi barátunk, ezek után csókolózna vele a radai... maximum miután alaposan kimosta a száját...), hogy miért az spoiler azokra nézve, akik nem olvasták a könyvet, nézzétek meg :P Szóval visszatérve a történet mondanivalójára, mint egy epilógus szerűen kapjuk meg, a film legvégén.
"The humans began to accept us, connect with us, teach us. This was the key to the cure...
This is how it happened...
This is how the world was...exhumed. " 
Vagyis a lényeg, hogy az embereknek meg kell tanulniuk elfogadni ha valaki más, legyen az szexualitás terén, politikai nézetek, vallás, fizikai/mentális betegség, megjelenés, stb., ahelyett, hogy "vadásznának" rájuk, kiközösítenék, kevesebbnek néznék. Az elfogadása és segítése azoknak az embereknek, akik életükben hasonlók miatt szenvedtek drasztikusan megváltoztathatja az életüket, és a világtársadalmat is. Lerombolhatja azokat a bizonyos falakat, amiket a "normális" és a "más" közt húztak fel. Persze mindez csak akkor sikerülhet,  ha időben meglátják azokban az emberekben az értékeket. Vannak, akiknek már túl késő jobbá tenni az életét, de mindig lesznek olyanok, akiknek szeretetre és törődésre lesz szüksége és ez a film/történet erre próbál rámutatni, belecsempészve a romantikát és a természetfeletti (jelen esetben zombi) elemeket, amik a közönséget vonzzák. Meg kell hagyni nem volt hülye ötlet, bár fordítva is elsülhetett volna, de ha a könyv ebből a szempontból elég jól hasonlít a filmre, akkor eléggé megemelkedhetnek az eladási listák.

Ami a horror részt illeti... meh. Sajnos ezt a részét nem használták ki. Ez a 1,5 óra túl kevés volt ennek a filmnek, ahhoz képest ami lehetett volna és ami megillette volna. A végén van egy kisebb harc/üldözős jelenet a bonies-zal (csontváz zombik), de sem rémisztő, sem túl izgalmas nem volt. 

Érdekes konfliktus szála van a történetnek, hiszen a hullák (corps - R féle zombik, akik még nem csontváz zombik) az embereket tekintik ellenfeleiknek, és a bonies-zal "eléldegélnek" (zombi zombit nem bánt) egymás mellett, a csontváz zombik szintén az emberekre pikkelnek, bár egyik sem fél tőlük, míg az emberek mindkét fajta zombira vadásznak. A nagy változást R és Julie közt kialakuló kötődés hozza el mindkét táborban. Igen, aki még nem jött volna rá, ez egy szinten egy modern Rómeó és Júlia, a filmben egy-két erős utalás is fellelhető (terasz jelenet, hogy csak egyet említsek). 

Szereplők


A film legjobb eleme kétségkívül "R" belső monológjai voltak, amiből sajnálatos módon nem sokat kaptunk. Sokkal  közelebb hozta a karakterét és sokkal hihetőbbé is tette az egész történetet. Ha már R-nél tartunk, le a kalappal Nicholas előtt. Hihetetlenül jól játszotta, a mimikája valami mesteri, a srác erre a szerepre született én mondom! (lehet hogy igaz történeten alapul a könyv? O.o). Ő vitte el a hátán a filmet. R más, mint a többi hulla ez már az elején lévő gondolatairól és mindennapjaiból is lejön, DE, spoiler: valaki azt mondta, hogy R azért védi meg Julie-t meg szeret bele, merthogy megeszi Julie barátjának az agyát. Na ez itt kb fordítva történt, előbb vetett szemet a csajra, minthogy belekóstolt volna abba a seggfejbe már elnézést, de erre a srácra ez a legmegfelelőbb szó, és aztán csak azért majszolta tovább sufniban, hogy minél többet megtudjon a lány múltjáról, miket szeret, stb. Szóval ez is elég jól szemléltette, hogy már azelőtt más volt, mielőtt Julie összebarátkozott volna vele. 

Ami a Julie-t játszó Teresát illeti, védelmére kell kelnem, mert NEM egy Kristen Stewart 2.0 színésznőcskéről van szó. A Negyedikben például kifejezetten jól alakított és itt sem volt vele semmi baj, inkább a karakterét csapdostam volna meg néha a tyúkesze miatt. Legjobb barátnője, Nora viszont szórakoztató karakter volt. Nem kapott ugyan sok szerepet, de amikor feltűnik, kommentjeivel jó kedvre deríti az embert (az Oh Pretty woman erős volt, de hatalmasat röhögtem rajta).


A mellékszereplők közül muszáj megemlítenem R legjobb barátját, akit Rob Corddry hasonlóan fantasztikusan játszik, mint Nicholas, bár efelől nem volt kétségem. Ez az ember egy örült és most kellően őrült szerepet is kapott. Már csak attól röhögőgörcsben török ki, ha ránézek a karakterére. Julie apja egy tipikus katona. Csakúgy, mint a barátja, utóbbi szerencsére nem élt 5 percnél többet, de már abban is idegesített. Előbb lő, mint kérdez vagy gondolkozik, hiába rágják a szájába mi a szitu.  Szerencsére, amikor saját szemével látja a dolgokat megjön az esze. Nem mondom, hogy idióta karakter, mert hozza az elvártakat. 

Végső Ítélet

ÉN visszaszívok minden rosszat vele kapcsolatban, amit mondtam. Nem egy zombis Twilight és hasonlók, és nem egy vértől csöpögős romantikus vígjáték. Majdnem tökéletesen eltalálta a középutat. Egyetlen hibája az idő, ami magában nem lenne oly rövid, viszont vannak olyan filmek, amiknél egyszerűen túl kevés az a 90 perc. Emiatt lehet az is, hogy nem sikerült olyan emlékezetesre, ütősre csinálni, mint amennyire lehetett volna. Mondom ezt én, aki amúgy sem várt tőle túl sokat. Egyszeri szórakozásnak jó, egyáltalán NEM rossz film, de nem is a hűdemegakaromnéznimégötvenszer kategória. Remélem, hogy a hazai mozikba feliratosan kerül majd be, mert ezt CSAK ÉS KIZÁRÓLAG eredeti hanggal szabad megnézni!! Nem, nem érdekel hogy milyen jó szinkron színészeink vannak... NEM SZABAD SZINKRONIZÁLNI!! Ja és ne egyedül nézzétek meg, viszont társaságnak csak és kizárólag olyat vigyetek, akinek van humorérzéke és nem a "mindent kritizálok" fajta. 

Egy szó, mint száz, jó volt, ajánlom megnézését a moziban is, ha kijön DVD-n én biztos, hogy megnézem még egyszer (tekintve, hogy az kb Júniusban jön ki, talán el is felejtem a film nagy részét).

Történet: 8/10
Kivitelezés: 8/10



0 megjegyzés: