Kritika ~ Shawntelle Madison: Coveted 1 & 2


Első sorozat kritikám (amit be is fejezek) áldozata; Shawntelle Madison vérfarkasos sorozata, mely a Coveted címet kapta. Tippelhettek, hogy akadtam rá ;)


1. rész

műfaj: Urban Fantasy
hossz: 320 oldal (e-book)
sorozat: Coveted #1
erotika faktor: 5/1 - Valami volt, de hogy mi...
megjelenés: 2012. Április 24.
kiadó:  Ballantine Books
SOMETIMES WHAT YOU COVET IS IMPOSSIBLE TO KEEP.

For werewolf Natalya Stravinsky, the supernatural is nothing extraordinary. What does seem strange is that she’s stuck in her hometown of South Toms River, New Jersey, the outcast of her pack, selling antiques to finicky magical creatures. Restless and recovering from her split with gorgeous ex-boyfriend, Thorn, Nat finds comfort in an unusual place: her obsessively collected stash of holiday trinkets. But complications pile up faster than her ornaments when Thorn returns home, and Nat and Thorn discover that old flames still remain intense.

Before Nat can sort out their relationship, she must face a much hairier problem. Her pack is under attack from the savage Long Island werewolves—and Nat is the first target in the turf war. Toss in a handsome wizard vying for her affection, a therapy group for the anxious and enchanted, and the South Toms River pack leader ready to throw her to the wolves, and it’s enough to give anybody a panic attack. With the stakes as high as the full moon, Nat must summon all her strength to save her pack, and ultimately, herself.értékeljünk:

Nos az alap ötlet teljesen jó, a megvalósítás már kevésbé. Natalya, egy lelki beteg vérfarkas, akinek több karácsonyi dísze van, mint fája és a szó szoros értelmében magányos farkasként éli a mindennapjait, amíg be nem toppan élete szerelme, a helyi falka alfájának a fia; Thorn, aki 5 évre szó nélkül lelépett. Ő azonban nem sok vizet zavar, bár vérfarkasunk még mélyebb depresszióba esik, mint eddig volt. De nem is ez az igazi konfliktus a könyvben. A Long Island-i vérfarkasok úgy tűnik hirtelen felindulásból terjeszkedni akarnak, és pont a Déli Tom Folyó falkájának területét szemelték ki és mit adj Isten, pont Natalya-t támadják meg először, és másodszor, és harmadszor... amolyan "Te vagy a leggyengébb láncszem" alapon. Merthogy Natalyat a depressziós viselkedése miatt száműzték a falkából, hiszen a gyengék kihullanak ugyebár.

A könyv nagy része azzal megy el, hogy Nat mindennapjaiba nyerhetünk betekintést, a kényszeres gyűjtögetéseivel és a Thorn utáni halhatatlan vágyódásával. Közben néha-néha megtámadják, de az élete nagyjából megy tovább, mint eddig (mondjuk rosszabb nem sokkal lehetne). A legnagyobb problémám, hogy nem sokszor láthattuk négykézláb. Na ne tessék semmi perverz dologra gondolni, ezzel azt akartam mondani, hogy nem sokszor láthatjuk a szereplőket farkas alakban. Talán háromszor. Elmondják, hogy a falka ezt csinálja, a falka azt csinálja, de látni az ég világon nem látunk belőle semmit. A végső harc az ellenséges falkával felüdülés volt. Izgalmas volt és kaptunk egy csavart is a történetbe (ez nekem viszont rejtély, hogy Nat-nek hogy sikerült megtenni, amit tett, tekintve, hogy ennyit balf*szkodik). Plusz végre volt Thorn-nak valami haszna (ennek a következményeiről a 2. részben olvashatunk). A könyv vége nem volt kifejezetten függővég, de olyan helyzetet teremtett az írónő, ahol minden tiltakozásom ellenére is kíváncsi voltam, hogy mi fog belőle kisülni. 

A fülszöveg kicsit megtévesztő, mert mint mondtam Thorn - a hamarosan-alfa - nem sok vizet zavar, de akkor is ott verném a földbe. Szóval túl nagy romantikát ne várjon senki, mert csalódni fog. Egyrészt, mert a srácnak kötelezettségei vannak és apuci megtiltotta, hogy Nattel legyen, mondjuk ez nem akadályozza meg őket abban, hogy legalább egyszer legyen entyem-pentyem, és hát a szokásos "attól, hogy nem lehetünk együtt még törődöm veled" (amiből nem sokat láttam) téma, Natalya pedig közben nyalogathatja a szívén lévő sebeit. 

Ennél naivabb karaktert ritkán találok, mint Nat. Amikor a legnagyobb szüksége lenne rá, a (volt) falkája nem veszi vissza, az ex-szeretője rohadtul nem tesz semmit annak érdekében, hogy megvédje a lányt (tényleg törődik vele...), a családja pedig szintén arról papol, hogy milyen fontos náluk az összetartás, de a lány hogyléte kb. senkit sem izgat különösebben. Itt az egyetlen karakter, akit nem utáltam az Aggie, Natalya barátnője és Nick, egy varázsló - aki sajnos szintén nem kapott eget verően nagy szerepet ebben a részben. Igazából nem csak naiv, de szerencsétlen is. Meg merem kockáztatni, hogy szerencsétlenebb, mint Edwardné. Minden vágya, hogy vissza kerülhessen a falkába, de kérdem én, hogy a fenébe akarja azt elérni, ha minden mezei jött mentnek hagyja, hogy megalázzák??? Állj már ki magadért te lány az Isten áldjon meg!! Egy értékelhető tulajdonsága van, az pedig a néha sziporkázó humora és Ő mindent megtenne a családjáért. Viszont tényleg annyira porig alázza mindenki, hogy nem tudsz mást tenni, mint sajnálni és teljes szívből utálni azokat, akik rosszul bánnak vele.

Összességében: Egy könnyű (bár kissé unalmas) olvasmány, egész jó kis alapsztorival ám idegesítő karakterekkel. Nagyon alul múlta a várakozásaimat, de valami mégis van benne, amiért érdekel a kényszeresen gyűjtögető farkasunk sorsa ezért nagyon vártam már a folytatást. 2. rész

műfaj: Urban Fantasy
hossz: 320 oldal 
sorozat: Coveted #2
erotika faktor: 5/1 - Valami volt, de hogy mi...
megjelenés: 2012. November 27.
kiadó:  Ballantine Books

Fresh from defending her pack in battle, Natalya Stravinsky, a whip-smart werewolf with a lovable neurotic streak, wants a little rest and relaxation. Once an outcast, she’s now eager to rejoin the ranks of her New Jersey pack, and has even gotten a handle on her obsessive urge to hoard holiday ornaments. Yet Nat barely has time to revel in her progress before the next crisis comes howling at her door.

Nat’s father has suddenly gone missing, captured by the Russian werewolf mafia. And as Nat steps up to save her dad from a mob boss’s deadly game, two men step in to play another round for her heart: her gorgeous alpha ex-boyfriend, Thorn, and her new flame, the sweetly sensitive wizard Nick. With her life growing more harried by the minute, Nat must stay cool, calm, and collected . . . or else risk losing everything.


értékeljünk:
Figyelem: Spoiler veszély!

Először is, melyik nem normális designer dugta el Paul Marron-t a háttérbe??? Ez már önmagában megérne egy mínuszt... Szentségtörés!!

A könyvnek úgy kezdtem neki, hogy biztosan magasan túl szárnyalja majd az első részt. Legalábbis a kritikák azt mondták. Erről csak annyit, hogy tévedni emberi dolog, na de ekkorát... A sztori nem volt rossz, de olyan jó sem. Az első rész konfliktusa jobban tettszett. Nem lehetne a két részből egyet csinálni?

Szóval Nat minden áron vissza akar kerülni a falkába, erre meg is lesz az esélye ha kiállja és megnyeri a próbát. Edzenie kellene kőkeményen, de közben az apja szó nélkül eltűnik. Nat a bátyja és Thorn kíséretében elindul megkeresni az apját, amiből az lesz, hogy átvállalja magára apja tartozását, ezért a maffiavezér megbízza Nat-et egy feladattal. Egy szállítmányt kell eljuttatnia kevesebb, mint 24 óra alatt egy másik farkas falkának, különben... ahogy a jó öreg Kód kimondja; az adósságot izzadtsággal és vérrel lehet kiváltani. Nat nem tudja mi a szállítmány, de egy jó nagy kamiont kell eljuttatnia a megbeszélt helyre. Nat egyedül vág neki az útnak (mert a jó öreg Thorn, akire mindig lehet számítani hazament a menyasszonyához). És végre, VÉGRE az út tartalmaz némi meglepetést. Azaz, akciót. Jönnek mindenféle mágikus lények, hogy megállítsák Nat-et. Mivel a könyv első felét már megint halálra untam így nem csoda, hogy akkor is ugráltam örömömben, amikor majdnem a földbe döngölték Natalyat és kis csapatát. Ja igen, mert hogy VÉGRE észhez tért a csaj és olyantól kér segítséget, aki szó nélkül mindent eldobva rohan és segít neki. Nick a varázsló (TEAM NICK!!). Nick-kel még egy múzsa és egy szirén is társul, akik hivatalosan is a kedvenc karaktereim lettek. Ezt a két hülyét egy helyen vétek lenne kihagyni! Tényleg feldobják az egész könyvet.

Az előző résszel ellentétben, nem tart a könyv végéig a maffiás konfliktus. Azt letudjuk úgy 20-30 oldalon. Utána még jön az a bizonyos próba, ahol Nat megmutathatja, hogy igen is ér valamit. Mivel Thorn menyasszonya még a szart is kiveri Natalyából egy nappal a próbatétel előtt és megesketi (wtf??) Nat-et, hogy ne köpje be, különben megjárja (megint csak WTF?? A hülye lány persze még engedelmeskedik is...), így Nat csak versenytársai segítségével jut el a végső párbajig, ahol fizikai összecsapásban le kell győznie ellenfelét (nem meglepetés, hogy Nat veszít). Na de ez még nem a vége, mert Thorn mindenki előtt kijelenti, hogy nem veszi el Erica-t, a jegyesét. Na itt borul a bili... naná, hogy Nat-re, merthogy Erica féltékenységtől megvadulva élet halál harcra hívja ki Natalyat ott helyben. Mikor Nat már a halálán van, valami csoda folytán észbe kap és kiengedi az állatot a ketrecből (mármint a vérfarkas énjét- megjegyzem éppen itt volt az ideje így a 2. könyv végére!!) és szarrá veri Erica-t és elnyeri az ALFA nőstény címet (amire persze még nem áll készen).

A szerelmi háromszög sosem volt háromszög. De rühellem, mikor a csaj csak hülyíti az egyik "versenyzőt", pláne ha én annak a srácnak drukkolok, mert a másik hiába néz ki úgy, mint Paul, ha egy ekkora gyökér úgy hajítanám ki, mint macskát szarni (és ez nálam tényleg mond valamit...).

Natalya még mindig idegesítő és szerencsétlen. Például: Nick-nek el kell szívnia Nat életerejét (anno Thorn-t hasonlóan kínozták 4 évig), hogy felturbozza a saját varázserejét és megmentse magukat egy lehetetlen életveszélyes helyzetből, amikor egy komplett vérfarkas falka támad rájuk... Mikor Nat erre rájön, bevágja a durcit, mert hát hogy tehetett Nick ilyet vele?? Az fel sem merült, hogy neki köszönheti, hogy még van lehetősége durcizni és nem tépték őket szét... *homlokára csap*

A családja sem sokat változott, viszont az egyik nénikéje az összes karaktert magasan felülmúlja szemétségben. Én Nat helyében már az első rossz mondatnál agyoncsaptam volna... Persze Nat csak állt és magában még igazat is adott a nagynénjének!!! *fejét az asztalba veri és feladja, hogy megértse ezt a lányt*

Kíváncsi leszek, hogy lesz-e harmadik rész, mert maradt még itt-ott megválaszolatlan kérdés, de eddig nem sok minden utalt egy esetleges folytatásra. Meglátjuk és imádkozok, hogy ha lesz is, Natalya végre összekapja magát.


Ezek után mindenki a saját felelősségére olvassa el a szériát ;)

2 megjegyzés:

  1. Egész biztatónak tűnt pedig... Az a baj, hogy nagy a kereslet, ezért sok szemét is belefér. Megmondom őszintén, fáj egy-két új szériára a fogam, de mindig várok vele egy kicsit, mert a tapasztalataim szerint a kétharmadukat kár kézbe venni. Most ettől is elment a kedvem. Köszi ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hidd el én is nagyon vártam és szomorú, hogy ekkora csalódás volt. Ritkán fordul ez elő nálam. Eddig mindig sikerült úgy válogatni, hogy jó legyen.

      Törlés