Kritika ~ Sherrilyn Kenyon: Born of Silence


műfaj: sci-fi romance
hossz: 614 oldal (mass market)
sorozat: The League (#5)
megjelenés: május 1, 2012
kiadó: Grand Central Publishing

Egy univerzumban, ahol a korrupció és a csalás uralja az élet minden területét, lángra lobbanással fenyegetnek a lázadás szikrái…

Mint az Ellenállás vezetőjének, Zary Starskanak egyetlen célja, hogy megbuktassa a kormányt, ami tönkretette az egész családját, és szegénységbe kényszerítette őt. A legnagyobb eszköze egy rejtélyes férfi, akit csak úgy ismernek Kere.

De Kerének van egy sötét titka. Egy olyan világba született, ami épp olyan korrupt, mint amilyen kiváltságos, a valódi neve Darling Cruel-és ő a trónörököse a kormánynak, amit Zarya meg akar dönteni. Soha senki sem látta az igazi embert a legenda mögött. Senki, kivéve Zaryát. De amikor a lány megengedi, hogy a fegyvert, amit Kere az ő védelmére tervezett, a férfi szeretett húga ellen használják, minden összeomlik.

Elárulva az Ellenállás által, Darling célja nem csak, hogy uralkodjon, de az is, hogy megöljön minden egyes Ellenállót, akit csak talál. Zaryának véget kell vetnie Darling rémuralmának, de vajon képes-e áttörni a férfi őrületén, hogy visszahozza a hőst, aki egykor vele egy oldalon harcolt?



A sorozatról bővebben: http://dark-hunterhungary.blogspot.com/2012/03/league.html

FIGYELEM: Born of Silence az ötödik könyv a League sorozatban. Ugyan én teljesen összevissza olvasom a részeket (mint ahogy SK összes sorozatát…) javaslom, hogy ti ne tegyétek.

Általam felállított Olvasási sorrend:
1. Born of Night (#1)
2. Born of Fire (#2)
3. Born of Shadows (#4)
4. Born of Silence (#5)
5. Born of Ice ( #3 – ez egy jó 30 éves ugrás a jövőbe és nagy spoilereket tartalmaz a későbbiekre nézve, mivel a következő generációról. Bár ezt én a sorozat végére tartogatnám, ha időrendbe mennénk, de kitudja hány részes lesz, meg mekkora időket ugrunk megint, plusz nagyon jó rész, szóval ötödiknek nyugodtan olvashatjátok :))
6. Cloak &Silence (#6)
7. Born of Fury (#7)
8. Fire & Ice (#3.5)

Na szóval, akik az egyik könyvben még csak mellék szereplők voltak, azok lesznek a következőkben a főszereplők, tehát majdnem mindenki kap egy saját könyvet, így célszerű tényleg sorrendben olvasni (most is mondom, a harmadik részt hagyjátok utoljára!), mert ha visszafelé olvasod, vagy össze vissza kicsit furcsa lehet. Például látni Synt szingliként és Darlingot melegként (spoiler!). Vagy rosszabb, össze fogsz zavarodni és nem tudod majd ki kicsodának a kicsodájának a kicsodája. (Ugye? mondtam én, hogy össze fogsz zavarodni!), honnan származnak, és néha vannak olyan szavak, amiket nem fogsz érteni (és a google nem lesz a legjobb barátod), mert a jelentését az előző könyvben már letisztázták. Akárhogy is ez csak személyes vélemény, és csak rajtatok áll, hogy olvassátok. Nem szükséges sorrendben olvasni, de nagyon…mondom NAGYON ajánlott.

**********


értékeljünk:


Na szóval, Born of Silence…

Próbálok kihagyni minden eget rengető spoilert a kritikából, de az az a könyv, amit totál spoiler mentesen képtelenség értékelni, mert ami ki akar jönni, azt ki kell engedni, mondta a mama ugyebár.

Ez a rész kissé más, mint az eddigiek a sorozatban. Kevésbé tűnnek fel a sci-fi elemek és kevesebb az akció is, több politika és romantika játszik szerepet. Elolvastam az első négy fejezetet Sherri Facebook oldalán még megjelenés előtt, és azonnal beszippantott a sztori. Elég hülye ötlet volt hetekkel a könyv megjelenése előtt elolvasni azt a kis részletet, főleg, hogy akkora függővége volt, hogy itt kapartam a falat, amíg ki nem jött a könyv. Szép munka, Ms. Kenyon, mint mindig, de legközelebb a javító festékről küldöm a számlát…

Szóval.. a történet az… ROHADTUL DRÁMAI!! De komolyan, mindenki tudja, hogy Kenyon milyen rettenetes múlttal rendelkező hősöket szokott írni… na a különbség, hogy itt Darling jelenje is, nem csak a múltja szörnyű. Azt hiszem ez volt a legdrámaiabb, legszomorúbb könyv, amit eddig olvastam ebben a kategóriában. És Darling a legtöbbet szenvedett hős, akivel „találkoztam”. Egy kissé meg voltam zavarodva, hogy kicsoda Kere és ki Darling, mert akkoriban nem olvastam még a többi könyvet a BOF-on kívül (szokás szerint összevissza mentem ezzel is:P) és nem tudtam, hogy Kere az valójában Darling Sentella alteregója. És a leírást sem olvastam. De hamar rájöttem a turpisságra.

Darling a.k.a Kere a Sentella csoport egyik tagja, és azon igyekszik, hogy megvédje az ártatlan áldozatokat a Ligától, miközben a Caronese birodalom örököse is. Szóval tulajdonképpen a családja és az öröksége ellen dolgozik. A nagybátyja egy kolosszális seggfej és kínozta Darlingot, amióta a fiú apja meghalt, és persze át is vette a hatalmat a birodalom felett. Azonban mostanra Darling beleunt a folyamatos verésekbe, szabályokba és megaláztatásokba és Kere vért akar. Úgyhogy szépen ki is eszel egy tervet a nagybácsi megölésére.

Sajnos azonban az Ellenállás közbelép, mielőtt egyáltalán megpróbálhatná teljesíteni személyes küldetését. Merthogy ők nem tudják, hogy Darling valójában Kere, aki az ő oldalukon harcol, a barátjuk, így elrabolják, és hónapokra fogságban tartják. Csakhogy nem kis pályáznak, rajta töltik ki minden felgyülemlett gyűlöleteiket a birodalom és a Liga iránt. Borzalmasan megkínozzák, és szintén hónapokba telik mire fizikailag majdnem teljesen felépül miután a Sentella kiszabadítja.

Na és itt jön a bökkenő. Darling/Kere annyira vérszemet kap, hogy elönti az agyát a gyűlölet, a bosszú, a csalódottság, hogy szinte rosszabb, kegyetlenebb uralkodóvá válik, mint nagybátyja – márpedig a mérce szinte az egekig ért. Még a legjobb barátja, Maris sem tudja visszahozni az őrületből.. aztán felbukkan Zarya, mint az utolsó reménység… lenne, ha Darling nem őt gyűlölné a legjobban, amiért engedte az embereinek, hogy megcsonkítsák, megkínozzák, és majdnem megöljék a húgát. Valamilyen szinten egyet értetettem vele, hiszen Zarya annak ellenére, hogy nem tudta, hogy kicsoda valójában Darling, nem nagyon érdekelte, hogy mit tesznek vele az emberei. Másrészt viszont pont ezért tartottam túlzásnak – de történet és könyv szempontjából egyáltalán nem rossznak, amit Darling bűntette szegény lányt és mindenkit maga körül. Na de nem csak Darlingot/Kerét éri árulás. Az Ellenállók közt is akadnak, akik úgy gondolják ideje leváltani Zaryát.

A könyv elején és a vége felé kapunk igazán akciót. A köztes inkább politikáról, Darling történetéről és Zaryával való kapcsolatáról szól. És én imádtam minden sorát. Darling egy imádni való karakter és nem egy tipikus macsó, mint amit megszokhattunk Kenyon hőseitől. Annak ellenére, hogy az egyik legjobb gyilkoló gép, baromira jó a balansz Kere és Darling közt. Darling a gyengédebb, sérülékenyebb énje, míg Kere a sötét, precíz, gyilkoló gép. Kenyon ezt pokolian jól érzékelteti és olvasztja egybe. Kedvenc karakterem lett a srác az tuti.


Zaryáról sok mindent nem tudnék mondani, talán annyit, hogy szépen beleillik a sorozat hősnői közé, anélkül, hogy bármelyikre is emlékeztetne. Mindegyik megtalálható benne, a harcos, a naiv, a mártír…. Talán úgy lehetne legjobban leírni, mint egy modern kick-ass Júlia. Nekem sikerült megkedvelni.

A mellékszereplők, mint minden League könyvben nagyon aratnak. Marist imádom, és nagyon nagyon várom a könyvét annak ellenére, hogy nem nagyon csípem az f+f sztorikat. Sőt egyáltalán nem csípem, de Maris dumája hatalmas és imádható karakter. Sentella tagok is feltűnnek nagy-nagy örömömre jó látni a régi arcokat. Imádom az ilyen „családi” összeborulásokat. Az ellenségekről sokat nem lehet mondani, egyik sem valami hú de okos vagy félelmetes, de hogy mindegyik egy köcsög szemétláda az k*rva isten (elnézést, de ahogy Kiss Ádám a.k.a. Nagy Dávid kollega mondaná, megköveteli a történet, hogy vulgáris legyek).


Kedvenc karakter(ek): Darling/Kere, Maris
Kedvenc jelenet(ek): Abszolút kedvenc az elején lévő Kere/Zarya jelenet!

Kedvenc idézetek:
"Through thick and thin, we're brothers to the bitter end. And if you're going to hell, buddy, I'm driving the bus."
"The world isn’t fair. And no matter how good and decent you are, no matter how much you give to others, someone is always going to hate you for no other reason than the fact that you breathe. You can’t help that. You can’t change people or their minds once they’ve allowed them to get twisted by hatred. But you can change how you deal with them. Never back down, but walk away when you can, fight when you must. Whatever you do don’t give them the power to hurt you. Don’t let them inside you. They’re not worth it. Live your life for yourself. Stay true to yourself and if they can’t see the beauty that is you, it’s their loss. Let the bitterness take them to their graves. Spend your time on what matters most. Being you and appreciating the people who see you for who and what you are. The people who love you, and the ones that you love. They are all that matter. Let the rest go to hell."
Egy szó, mint száz, aki szereti a sorozatot, az ezt is szeretni fogja, ha egy kicsit vevő a változatosságra és kötelező darab!! Aki meg még nem olvasta a sorozatot az nehogy ezzel kezdje, tessék szépen sorjában, ahogy feljebb leírtam, de izibe, a kutyafáját! Ja és egy 1000es csomag zsepit a gyenge idegzetűek raktározzanak be maguk mellé.



u.i.: nagy köszönet @wilwaren -nek, mert ha ő nem csinálta volna meg ezt a kihívást (http://moly.hu/kihivasok/foldontuli-szerelem), akkor ez a kritika még most sem lenne kész, pedig már 7 hónapja íródik…




0 megjegyzés: